
Kuukautisemojit: kuukautistabuja murtamassa
Joka kuukausi kahdella miljardilla naisella ja tytöllä on kuukautiset eri puolilla maailmaa. Silti niistä puhuminen on vieläkin suuri tabu.
Ihmiset tekevät kaikkensa välttääkseen sanaa ”kuukautiset”, sillä tähän täysin luonnolliseen vähäiseen verenvuotoon kytkeytyy yhteiskunnassamme kiusallisuuden tunne. Miten usein kuulet naisten – ja miesten – käyttävän kiertoilmausta puhuessaan kuukautisista?
Jokaisessa maassa on omat slangisanansa ja kiertoilmauksensa. Isossa-Britanniassa kuukautisista puhutaan yleisesti termillä ”The Curse” (kirous). Ruotsissa kuukautiset ovat usein ”Lingonveckan” (puolukkaviikko). Ranskassa käytetään outoa termiä ”Les Anglais ont débarqué” (englantilaiset ovat nousseet maihin). Ja Suomessa käytetään kiertoilmausta ”hullun lehmän tauti”.
Naiset piilottelevat kuukautissiteitä ja tamponeita kotona ja kätkevät niitä huomaamattomiin koteloihin muualla ollessaan. Ja vain siksi, koska he eivät halua kenenkään tietävän, että heillä on kuukautiset. Kukaan ei silti nolostu aivan yhtä normaalista ja luonnollisesta tarpeesta käydä pissalla. Kukaan ei piilottele toisilta vessapaperia.
Ihmiset tekevät kaikkensa välttääkseen sanaa ”kuukautiset”, sillä tähän täysin luonnolliseen vähäiseen verenvuotoon kytkeytyy yhteiskunnassamme kiusallisuuden tunne.
Miksi kuukautiset sitten ovat niin iso tabu? Voi olla, että ne on aikoja sitten ymmärretty täysin väärin ja niitä on oudosti pelätty. Tästä on seurannut joitakin todella omituisia uskomuksia. Roomalainen luonnontutkija Plinius vanhempi kirjoitti, että kuukautisveressä on voimaa, joka pilaa ruuan ja juoman, tuhoaa sadon, himmentää peilit, ruostuttaa metallin ja karkottaa raemyrskyt. Vielä niinkin äskettäin kuin vuonna 1878 British Medical Journal -lehdessä julkaistiin kommentteja lääkäreiltä, jotka olivat vakuuttuneita siitä, että jos nainen koskee kuukautisten aikana lihaan, liha eltaantuu.
Uskomatonta kyllä tämä uskomus naisen saastaisuudesta kuukautisten aikana on edelleen voimissaan joissain kulttuureissa. Esimerkiksi Ugandassa naisten katsotaan olevan likaisia ja saastuneita kuukautisten aikana. Kuukautisia myös parjataan runsaasti edelleen monissa maailman maissa.
Jopa länsimaissa kuukautisista keskustelemiseen liittyy yhä häpeää, etenkin poikien ja miesten keskuudessa. Vuonna 1983 amerikkalainen tutkimus [1] paljasti, että lähes kaikki tytöt Yhdysvalloissa uskoivat, ettei kuukautisista saa puhua poikien kanssa. Ja yli kolmanneksen mielestä kuukautisista keskusteleminen isän kanssa oli sopimatonta. Nyt, hieman yli kolme vuosikymmentä myöhemmin, naiset häpeilevät yhä kuukautisista puhumista.
Miten Libresse voi auttaa näiden tabujen murtamisessa ja saada naiset puhumaan? Keskeisessä asemassa voivat olla nuoret naiset. Teini-ikäiset naiset ovat kautta aikain osoittautuneet ”kielellisiksi vaikuttajiksi” – innovaattoreiksi, jotka ovat keksineet uusia, jokapäiväiseen käyttöön siirtyviä sanoja.
Jos he ovat kielellisiä vaikuttajia, he pystyvät varmaankin saamaan aikaan myös muita muutoksia. Voisiko Libresse rohkaista puhumaan kuukautisista tarjoamalla nuorille naisille työkaluja avoimeen ja rehelliseen keskusteluun? Jospa saisimmekin nuoret naiset jakamaan kokemuksiaan maailman nopeimmin kasvavan kielen avulla. Yleismaailmallisen emoji-kielen avulla. [2]
Z-sukupolvelle, toisin sanoen 1990-luvun puolivälistä eteenpäin syntyneille nuorille, jotka ovat kasvaneet digitaalisessa maailmassa, kyky kommunikoida lyhyesti – tekstaamalla, Snapchatilla, emojeilla jne. – on täysin luonnollista.
Pitkien tekstien kirjoittaminen voi tuntua vaivalloiselta, mutta kuvaviesti voi kertoa tunteista hetkessä. Tunteiden esittäminen yhden symbolin avulla yleistyy jatkuvasti – symboli voi olla esimerkiksi sydän, silmänisku tai hymy. Emoji on vallannut alaa nuorisokulttuurissa. Itse asiassa Oxford University Press ilmoitti vuonna 2015, että ”ilosta itkevä naama” -emoji oli ”vuoden sana”.
Tiesitkö?
Mutta kun Libresse tutki virallista Unicode-emojinäppäimistöä, huomattiin naisten – kuukautisista puhumattakaan – olevan erittäin aliedustettuina. Löytyi vain naisten stereotyyppejä, kuten morsian huntuineen ja flamenco-tanssija punaisessa leningissä. Se ei ollut riittävän monimuotoista.
Toistaiseksi olemassa ei ole ollut yhtään emojia, joka tarkoittaisi ”kuukautisia”. Niinpä naisten on pitänyt käyttää olemassa olevia emojeita kekseliäästi, turvautuen esimerkiksi [vihainen naama -emojiin] tai jopa [purkautuva tulivuori -emojiin]. Libresse haluaa tähän muutosta niin tosissaan, että on luonut Change.org-adressin kuuden uuden ”femojin” saamiseksi Unicoden seuraavaan näppäimistöpäivitykseen. Nämä kuusi kuukautisaiheista emojia on luotu, jotta naiset ja tytöt voisivat puhua erityisesti kuukautisista. Nämä femojit kattavat koko kuukautiskokemuksen, suojista aina tahraisiin pikkuhousuihin ja kramppeihin. Nämä huumorimielessä laaditut kuvat antavat tytöille mahdollisuuden ilmaista tunteensa tavalla, joka on heille luontaista.
Koska maailmassa on lähes kaksi miljardia älypuhelimen käyttäjää, vaikuttaa kuukautisistakin keskusteleminen femojien avulla täysin järkevältä. ”Kuukautiset ovat luonnollinen prosessi, mutta silti elämme yhteiskunnassa, jossa suojat piilotetaan hihaan, veritahrojen kuvat poistetaan sosiaalisesta mediasta, eivätkä brittiläiset naisurheilijat halua puhua kuukautisten vaikutuksesta suorituskykyynsä”, kertoo Essityn markkinointijohtaja Nicola Coronado. ”Lyhyesti sanoen kuukautiset ovat yhä tabu (Isossa-Britanniassa). Haluamme murtaa tämän tabun synnyttämällä enemmän keskustelua tämän mahdollisesti kiusallisen aiheen ympärille.”
Tähän mennessä Libressen Change.org-adressi on kerännyt lähes 37 000 allekirjoitusta. Jos jatkamme työtämme, tyttöemojit ovat toivottavasti pian osa yleiskieltämme. Jos kuukautisista aletaan puhua positiivisemmin niiden haitoista puhumisen sijaan, niistä tulee todennäköisemmin arkipäiväinen puheenaihe. Eihän sellaisen, jota tapahtuu puolelle maailman väestöstä joka kuukausi, pidä olla tabu.
Allekirjoita Libressen femoji-adressi täällä: www.change.org/p/femojis-uk
[1] Nuorten tyttöjen kuukautisiin liittyviä uskomuksia ja asenteita (L R Williams, 1983)
[2] www.bbc.co.uk/newsbeat/article/32793732/uks-fastest-growing-language-is-emoji