Tiputteluvuoto

Saatat hieman säikähtää, jos huomaat verta vuotavan kuukautisten välillä, etenkin, jos kiertosi on melko säännöllinen.

Ei kannata kuitenkaan huolestua. ”Tiputteluvuotoa” voi esiintyä monista eri syistä, joista useimmat ovat harmittomia. Kannattaa silti käydä lääkärissä tarkistuttamassa tilanne. Ihan vain varmuuden vuoksi.

Mikä sitten aiheuttaa tiputteluvuotoa? Monetkin seikat. Tiputteluvuodon syitä voivat olla ovulaatio (kun munasolu irtoaa munasarjoista), implantaatio (kun munasolu kiinnittyy kohdun limakalvoon), hormonaaliset vaihtelut, ehkäisyn aloittaminen tai lopettaminen tai kierukan (kohdunsisäinen laite) käyttäminen.

Muita syitä ovat emättimen infektiot tai klamydia. Tiputteluvuoto voi myös olla merkki raskaudesta. Ja vaikka tiputteluvuoto ei aina tarkoitakaan, että raskauden suhteen olisi joitain ongelmia, on asia silti ehdottomasti tarkistettava. Yhdynnän jälkeen esiintyvä tiputteluvuoto voi myös – hyvin harvoin – olla merkki kohdunkaulan tai emättimen syövästä [1]. Onkin tärkeää tehdä Papa-koe kohdunkaulan terveydentilan tarkistamiseksi.

Kuukautisten alettua voi joskus kestää vuosia ennen kuin ne säännöllistyvät. Tällä välin voi esiintyä tiputteluvuotoa. Vaihdevuosien lähestyessä kuukautiset voivat muuttua epäsäännöllisiksi ja ennakoimattomiksi, mikä aiheuttaa harmitonta tiputteluvuotoa. Tiputteluvuoto vaihdevuosien jälkeen on kuitenkin huolestuttavaa.

Nämä ovat siis syitä – mutta mitä tiputteluvuodolle voi tehdä? Kunhan syy on selvinnyt, voit käyttää pikkuhousunsuojaa (esimerkiksi Libresse DailyFresh) vaatteiden suojana. Pidä myös mukanasi muutamia suojia yllättävän tiputteluvuodon varalta. Pidä olosi miellyttävänä ja puhtaana peseytymällä kaksi kertaa päivässä ja vaihtamalla peseytymisen jälkeen alushousut. Sitten vain jatkat elämää eteenpäin, normaaliin tapaan.

Lääketieteellinen vastuuvapauslauseke

Tämän artikkelin sisältämät lääketieteelliset tiedot tarjotaan vain tietolähteeksi. Niitä ei tule käyttää mihinkään diagnostisiin tai hoitotarkoituksiin eikä niihin tule luottaa tässä suhteessa. Kysy lääkäriltäsi tiettyä sairautta koskevia neuvoja.

[Lähteet]

Jatka lukemista

Jatka tutustumista