Synnyttävä nainen tuudittamassa vastasyntynyttä vesisynnytyksen jälkeen

Olet siis pian synnyttämässä

Vanhemmaksi tulo on todellakin erityinen kokemus, täynnä jännitystä ja onnea. Mutta se voi olla myös stressaavaa ja pelottavaa – etenkin, jos lapsi kasvaa sinun sisälläsi, ja vielä enemmän näinä aikoina.

Kehosi muuttuu. Tunteesi heittelevät – mikä on ymmärrettävää, sillä olet valmistautumassa synnytykseen maailmanlaajuisen pandemian keskellä. Kaikki tämä (ja lisäksi kaikki muu!) samalla, kun tiedät, että elämäsi on muuttumaisillaan lopullisesti. On helppoa ymmärtää, miksi tämä voi olla pelottavaa. 

Vaikka sosiaalisen etäisyyden pitäminen tuokin omat haasteensa, voi synnytyskokemuksesi olla silti täydellisen positiivinen. Viime kädessä sinä itse teet kuitenkin edelleen valinnat.

Onneksi et ole yksin. Jokainen raskauden ja synnytyksen läpi käyvä kokee monia samoja muutoksia ja tunteita.

Kehosi muuttuu raskauden aikana

Kehon näkyviä muutoksia raskauden aikana on vaikea olla huomaamatta. Mutta myös katseiden ulottumattomissa tapahtuu paljon. Aina hedelmöityksestä lähtien kohtu, emätin ja vulva alkavat valmistautua vauvasi syntymään. 

Monien naisten vulvan väri ja koko muuttuu raskauden aikana. Toisilla taas emättimen koko muuttuu. Tämä on kehosi tapa valmistautua synnytykseen; kaikki on täysin luonnollista ja normaalia.

Jos edessäsi on alatiesynnytys, voi vastaan tulla muitakin haasteita. Naisen keho on suunniteltu synnytystä varten ja emätin venymään, mutta lievät repeämät synnytyksen aikana ovat silti hyvin yleisiä. Kuten eräs äiti totesi #wombstories -projektissamme: ”Se on kuin rauhaisa puutarha, täynnä kauniita kukkia – ja sitten se muuttuu yhtäkkiä lopullisesti”. Jos emättimeesi tulee repeämä – tai sinulle tehdään episiotomia (viilto, jolla pyritään rajoittamaan luonnollisen repeämän aiheuttamaa vauriota) – saatetaan tarvita tikkejä, jotka puolestaan voivat muuttaa emättimen ulkonäköä ja sitä, miten koet seksin. 

Kipu tai kuivuus ovat yleisiä, mutta onneksi asia korjaantuu ajan ja liukuvoiteiden avulla. Monien naisten lantionpohja heikkenee, mikä voi vaikuttaa pidätyskykyyn. Itse asiassa alatiesynnytys kaksin- tai kolminkertaistaa ponnistusinkontinenssin kokemisen mahdollisuutta [1].

Nainen pitämässä sylissään vastasyntynyttä vauvaa

Ole armollinen synnytyksenjälkeiselle kehollesi

Yhteiskunta vaatii naisia toipumaan pian synnytyksen jälkeen. Kuten eräs nainen meille kertoi: ”Joka puolelta tyrkytettiin ruokavalioneuvoja ja jumppavinkkejä. Tuntui kuin minä olisin odottanut kaikkea tätä keholtani”.

Mutta kuten jokainen uusi vanhempi kertoisi: ”normaaliin palaaminen” on naurettava odotus. Keho on tehnyt uskomattoman työn odotusaikana ja synnytyksessä, ja nyt sen on aika toipua.

Oman raskauteni jälkeen vatsani pömpötti – ja joku oikeasti kysyi minulta, olenko raskaana. Se oli tietysti järkyttävää.

Ajan mittaan keho palautuu ja muuttuu jälleen. Ei takaisin täsmälleen samanlaiseksi kuin ennen vauvaa, mutta sinun uudeksi normaaliksesi. Tämä saattaa tarkoittaa sitä, että vulva näyttää erilaiselta. Tai että emätin tuntuu erilaiselta. Tai että jokin muu on täysin erilaista. Kaikki nämä muutokset ovat osa synnyttämistä, mikä lopulta voi myös muuttaa sinua ja sitä, miten pohjimmiltaan näet maailman. 

Vaikka saatat siis olla hämmentynyt näyttäessäsi tietynlaiselta synnytyksen jälkeen, muista, että olet synnyttänyt vauvan. Nyt on aika pitää huolta itsestäsi ja hoitaa kehoa ja hyväksyä kaikki ne muutokset, jotka ovat luomasi pienen elämän aikaansaannoksia. 

Kuten eräs äiti kertoi meille: ”Äitinä oleminen on ihanaa. Ei kannata pitää raskausarpia jonakin, joka ”jää pysyväksi”, vaan jonakin, jonka olemme ansainneet”.

Emmepä olisi osanneet sanoa tuota paremmin!

Jos sinulla on synnytystarina, jonka haluat jakaa, auta meitä vapautumaan synnytykseen liittyvästä häpeästä jakamalla kokemuksesi tunnisteella #wombstories.

[Lähteet]

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1472678/

Kaikki tuotteet

Tutustu kaikkiin Libresse-valikoiman tuotteisiin