Ehkäisypilleri

Nuorena, kun kuukautiset ovat vielä epäsäännölliset, ovulaatio voi tapahtua lähes milloin tahansa.

Tämä tarkoittaa sitä, että myös raskaaksi voi tulla lähes milloin tahansa. Myös kuukautisten aikana. Tämä ei ole yleistä, mutta sitä tapahtuu.

Kun on tehnyt raskaustestin ja saanut positiivisen tuloksen, voiko olla raskaana, vaikka kuukautiset tulisivatkin? Tavallaan kyllä – tai siltä voi näyttää. Raskauden alkuvaiheessa voi ilmetä niukkaa vuotoa tai ”tiputteluvuotoa” – usein juuri silloin, kun seuraavat kuukautiset olisivat vuorossa. Kyseessä eivät ole kuitenkaan varsinaiset kuukautiset. Itse asiassa tämä on kiinnittymisvuotoa, joka johtuu siitä, että alkio uppoaa kohdun seinämään. Jos ei tiedä olevansa raskaana, voi tätä vuotoa luulla kuukautisvuodoksi, koska se voi näyttää ja tuntua yllättävän samalta.

Raskauden aikana ei tule oikeita kuukautisia. Tämä johtuu siitä, että kun raskaus alkaa, kohdun limakalvo pysyy paikoillaan tukeakseen vauvaa eikä vuoda ulos niin kuin munasolun jäädessä hedelmöittymättömäksi. Mahdollinen tiputteluvuoto raskauden aikana on hyvä tarkistuttaa omalääkärillä tai gynekologilla, sillä se voi olla merkki muista vaivoista. Vaikka se ei aina tarkoitakaan, että jokin olisi vialla, on asia ehdottomasti tarkistettava.

Jos kuukautisesi ovat myöhässä ja olet ollut sukupuoliyhdynnässä, saatat olla raskaana – vaikka käyttäisitkin ehkäisyä. Mikään ehkäisymenetelmä ei ole täysin varma. Varmista asia tekemällä raskaustesti. Testejä voi ostaa suurimmista päivittäistavarakaupoista tai apteekista ilman reseptiä. Testin voi tehdä milloin tahansa kuukautisten odotetusta alkamispäivästä lähtien.

Lääketieteellinen vastuuvapauslauseke

Tämän artikkelin sisältämät lääketieteelliset tiedot tarjotaan vain tietolähteeksi. Niitä ei tule käyttää mihinkään diagnostisiin tai hoitotarkoituksiin eikä niihin tule luottaa tässä suhteessa. Kysy lääkäriltäsi tiettyä sairautta koskevia neuvoja.

Jatka lukemista

Lue lisää