Tyttö istumassa sängyllä Libresse-paketin kanssa

Epätasapaino intiimialueella ei tosiaankaan ole mikään unelmatilanne. Voiko pH-tasapainon palauttaa? Auttaako hellävarainen intiimipesugeeli?

PH mittaa sitä, kuinka hapan tai emäksinen jokin on. pH-arvo 7 on neutraali - alempi arvo on hapan ja ylempi emäksinen. Okei, mutta ihmettelet ehkä, mitä tekemistä sillä on intiimialueen kanssa? Se on itse asiassa yksi tärkeimmistä asioista, jota kannattaa pitää silmällä, mikäli haluat intiimialueesi voivan hyvin. Siksi on tärkeää käyttää mietoja tuotteita, jotka pitävät huolta sekä pH-arvosta että intiimialueesta.

Vältä epätasapainoa sukuelinten alueella (ja elämässä!)

Näin se toimii: sukuelinten pH-arvo on kaiken A ja O, jotta vulva ja emätin voivat hyvin ja jotta on mahdollista välttää kutinaa, kipua tai pahoja hajuja aiheuttavia infektioita ja muita ongelmia. Saatat ehkä ihmetellä, mitä merkitystä pH-arvolla on intiimihygieniassa? Intiimialueesi on täynnä bakteereita, joista useimmat ovat hyviä Lactobacillus-bakteereita (toisin sanoen maitohappobakteereita), jotka suojaavat emättimen limakalvoja ja alueen herkkää ihoa. Nämä bakteerit ovat kuitenkin tarkkoja olosuhteistaan ja tarvitsevat menestyäkseen täydellisen pH-arvon. Jos pH-arvo nousee liian korkeaksi, ne katoavat, ja ei-toivotut mikrobistot pääsevät lisääntymään. Ja hups!!! Sitten sinulla onkin intiimialueesi täynnä pieniä tuholaisia, joiden ainoa päämäärä on tehdä sekä sinun että alapääsi elämästä mahdollisimman hankalaa.

Mikä intiimialueen pH-arvon tulisi olla?

Vulvan alueella pH-arvon tulisi olla 4,5–5,5 ja emättimen sisäpuolella hieman matalampi 3,5–4,5. Nämä luvut kannattaa pitää mielessä. Paras tapa päästä emättimen pH-arvossa tasolle 3,5–4,5 on jättää se mahdollisimman rauhaan. Emättimellä on nimittäin oma pesurutiininsa, jolla se pitää pH-arvon oikealla tasolla.

Vulva – eli sukuelinten ulommat osat – on hyvä monissa asioissa, mutta itsensä peseminen ei ole yksi niistä. Sen sijaan se tarvitsee peseytymisessä hieman apua. Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että vulvan pH-arvo on alhaisempi kuin esimerkiksi tavallisen saippuan. Jos haluat antaa v-zonellesi parhaan mahdollisen tuen, voit käyttää intiimipesugeeliä, jolla on sama pH-arvo vulvan kanssa.

Olemme luoneet avuksesi pienen muistilistan pH-arvoista:

  • Emättimen pH-arvo on välillä 3,5–4,5.
  • Vulvan pH-arvo on välillä 4,5–5,5.
  • Muun ihon pH-arvo on väillä 5–6.
  • Veden pH-arvo on 7.

Millaisia oireita intiimialueen epätasapaino aiheuttaa?

Mistä tiedät, että alapään bakteerit eivät ole tasapainossa? Tuskin ainakaan löydät alushousuistasi tavattuna sanaa A-P-U-A. Asia on niin, että silloin kun hyviä bakteereita on liian vähän ja epätoivotut mikrobistot kaappaavat vallan, saatat tuntea hieman – tai paljon –kutinaa. Vulva voi helposti turvota hieman, ja valkovuotosi vaihtaa väriä ja alkaa haista pahalta. Kiinnitä huomiota siihen, jos v-zonesi ei tunnu "samalta kuin normaalisti”. Mikäli olosi tuntuu oudolta, on hyvin mahdollista, että jokin ei ole kunnossa. Yleisiä epätasapainon aiheuttamia ongelmia ovat hiivatulehdus sekä bakteerivaginoosi.

Mikä on bakteerivaginoosi?

Bakteerivaginoosi kuulostaa vaaralliselta, mutta on yhtä yleinen kuin tavallinen hiivatulehdus. Bakteerivaginoosi ei ole vaarallinen, mutta ehdottomasti epämukava. Sen oire on usein pahanhajuinen, juokseva ja harmahtava valkovuoto. Joskus bakteerivaginoosi saattaa lyöttäytyä yhteen hiivatulehduksen kanssa, jolloin saat molemmat samanaikaisesti. Kutina ja paha haju – oikea unelmapari. Kuten mainittua, vaginoosi ei itsessään ole vaarallinen, mutta koska alueen pH-arvo ei ole sellainen kuin sen kuuluisi olla, tarttuvat muut infektiot herkemmin. Siksi voi olla hyvä käydä hakemassa apua gynekologilta tai terveyskeskuksesta. Mikäli haluat tutustua aiheeseen enemmän, siirry osoitteeseen Terveyskirjasto ja lue lisää siitä, miten voit saada apua.

Voidaanko pH-tasapaino palauttaa?

Kyllä, et ole tuomittu kärsimään väärästä pH-arvosta koko loppuikääsi vain siitä syystä, että tilanne on kerran ajautunut epätasapainoon. Paras kotihoito intiimialueen pikaiseen paranemiseen olisikin antaa sille hieman rakkautta sellaisten asioiden muodossa, joista se erityisesti pitää. Hyvinä nyrkkisääntöinä voisi pitää emättimen sisäpesun välttämistä, ilman alushousuja nukkumista (ilma saa v-zonen nauttimaan olostaan) ja pH-tasapainotetun intiimipesugeelin sekä puuvillaisten alushousujen käyttämistä. Vulvan peseminen seksin jälkeen voi myös auttaa, sillä siittiöiden pH-arvo on noin 7, mikä voi myös häiritä tasapainoa (sanomme kuitenkin nyt vielä uudelleen: ÄLÄ pese emättimen sisältä, vaikka siellä olisikin siittiöitä, vaan anna valkovuodon huolehtia siitä).

Kondomin käyttö on aina hyvä idea, mutta myös siitä jää jotain liukastejäämiä, joten vulvan peseminen voi olla fiksua. Kun nyt puhumme siittiöistä, mainittakoon myös se, että v-zone muuttuu erityisen herkäksi raskauden aikana, eikä intiimialueen epätasapaino ole epätavallista. Mutta keskustele aina terveydenhoitajan kanssa, jos sinusta tuntuu siltä, ettei jokin ole kunnossa.

Intiimisaippua vai intiimipesugeeli – onko niiden pH-arvoissa eroa?

Intiimisaippua vai intiimipesugeeli – eroavatko tässä vain nimitykset, vai onko pH-arvo todella erilainen? Asioiden nimet ovat oikeastaan vain sanoja, ja tärkein huomioitava seikka tasapainottavaa pesuainetta etsiessäsi on pH-arvo. Tavallisen saippuan pH-arvo on noin 7 (riippuen vähän, millaisesta saippuasta on kyse), mikä on aivan liian korkea vulvalle, joten kannattaa olla pesemättä herkkää v-zonen ihoa säännöllisesti tavallisella saippualla. On myös erittäin tärkeää huomioida se, että olemme kaikki erilaisia, joten myös intiimialueen hoidossa kannattaa toimia siten kuin sinulle parhaiten sopii. Meillä kaikilla on herkkä iho ja limakalvot sukuelinten alueella, mutta siinä, miten herkkä kukakin on, on suuria eroja. Ei siis kannata vain sokeasti tuijottaa pH-arvoa ja sitä, mikä sen pitäisi olla, vaan tutustua intiimialueeseesi sekä siihen, miten voit pitää siitä huolta parhaalla mahdollisella tavalla.

Jatka lukemista

Lue lisää