Valkoinen kuva endometrioosista sinistä taustaa vastaan – Libresse

Mikä on endometrioosi?

Olet ehkä kuullut siitä puhuttavan, mutta mikä endometrioosi on? Se on usein erittäin kivulias sairaus, jossa kohdun limakalvoa muistuttavaa kudosta (eli sitä, jota vuotaa ulos kuukautisten aikana) kasvaa kohdun ulkopuolella. Suomeksi sairaus tunnetaan myös nimellä kohdun limakalvon sirottumatauti. Endometrioosi elää samassa syklissä kuukautiskierron kanssa ja sekä endometrioosipesäkkeet että niiden kuukautisten aikaan aiheuttama vuoto aiheuttavat kehossa tulehdustilan, joka ärsyttää niitä ympäröiviä kudoksia. Endometrioosin aiheuttama kipu voi olla lamauttavaa.

Keräämissämme #wombstories-tarinoissa endometrioosia kuvaillaan ”tunteeksi siitä, että hirviö yrittää repiä tietään ulos kohdusta” tai kuin ”elefantti hyppisi kohdussa korkokengät jalassaan”.

Endometrioosipesäkkeitä kasvaa tyypillisesti munasarjoissa, munanjohtimissa, kohdun ulkopinnalla, vatsakalvolla, suolten tai virtsarakon pinnalla – mutta sitä voi kasvaa myös muualla kuten keuhkoissa. Endometrioosia on kolmea tyyppiä: pinnallista endometrioosia, syviä endometrioosipesäkkeitä ja munasarjoissa esiintyviä endometrioomia, eli niin kutsuttuja suklaakystia. Vaikka kipu onkin kamalaa, endometrioosin aiheuttamat ongelmat eivät ole vain fyysisiä. Meille kerrottiin: ”Endometrioosi vaikuttaa minuun sekä fyysisesti että psyykkisesti”. Nykyiset fyysistä etäisyyttä vaativat säädökset ovat tehneet tilanteesta entistä haastavamman, koska apua on vaikeampi hakea.

Endometrioosi ja kuukautiset

Kun on kuukautisten aika, hormonit ilmoittavat, että kohdun limakalvojen on aika alkaa vuotamaan. Mikäli olet yksi noin 176 miljoonasta, jolla on endometrioosi [1], kuuntelee myös kohdun ulkopuolella oleva kudos hormoneja ja alkaa vuotaa. Koska vuodolla ei ole luonnollista poistumistietä, se jää ympäröiviin kudoksiin. Tämä aiheuttaa tulehdustilan, arpeutumista ja kiinnikkeitä. Kiinnikkeet ovat kudosta, joka tavallaan liimaa elimiä yhteen, mikä myös aiheuttaa kipua. Endometrioosi saattaa myös aiheuttaa runsasta kuukautisvuotoa. 

Tulin aivan hulluksi! En ymmärtänyt, miksi olin niin kipeä koko ajan tai miksi minulla oli kaikki nämä oireet yhtä aikaa.

Mistä endometrioosi johtuu?

Vielä ei itse asiassa tiedetä, miksi jotkut sairastavat endometrioosia, koska siitä ei ole vielä paljoa tutkimusta. Tällä hetkellä tiedetään, että endometrioosi on perityvä sairaus ja että endometrioosi syntyy solutasolla. Neljä yleisintä tutkimuslinjaa ovat kuukautisvuodon takaisinvirtaus munanjohtimia pitkin vatsaonteloon, endometrioosikudoksen leviäminen muualle elimistöön verisuonten tai aineenvaihdunnan kanavien kautta, solumuutokset sikiöksi muuttuvassa alkiossa ja kantasolujen muuttuminen endometrioosisoluiksi luuytimessä.

Endometrioosilla on myös serkku, adenomyoosi, joka on myös tulehduksellinen autoimmuunisairaus, jossa endometriumsolut kasvavat kohdun lihaskudoksessa. Sen lisäksi, että se aiheuttaa tuskallista ja runsasta verenvuotoa, se paksuntaa kohdun seinämiä, mikä voi aiheuttaa kipua lantiossa ja vatsassa.

Miten endometrioosia hoidetaan?

Endometrioosi on krooninen sairaus, mikä tarkoittaa sitä, ettei sitä voi parantaa. Se kestää kauan, mutta sen kanssa voi elää. On tärkeää, että uskallat hakea apua. Keskimäärin endometrioosin diagnosoimiseen menee 7 vuotta, mutta älä anna tämän estää sinua vaan yritä pitää mielialaasi korkealla, luottaa tuntemuksiisi ja pitää päiväkirjaa siitä, miltä tuntuu ja miten voit, jotta terveydenhuollon ammattilaisten on helpompi ymmärtää, miten juuri sinun kehosi käyttäytyy.

Endometrioosia hoidetaan hormonituottein kuten yhdistelmäehkäisypillereillä tai hormonikierukalla, vakavammissa tapauksissa voidaan kuuriluontoisesti käyttää GnRH agonisteja, joilla käynnistetään keinotekoiset vaihdevuodet. Tavoitteena on vaikuttaa kehon estrogeenin tuotantoa alentavasti, mikä saattaa pysäyttää endometrioosin kasvun  tai jopa pienentää pesäkkeen kokoa. Endometrioosin oireista kipua hoidetaan kipu- ja tulehduslääkkein sekä lääkkeettömin kivunhoitomenetelmin.

Endometrioosipesäkkeitä voidaan poistaa tähystysleikkauksessa, millä voi olla oireita helpottava tai raskaaksi tuloa helpottava vaikutus. Joskus kohdun, munasarjojen ja/tai munanjohdinten poistolla voidaan saada helpotusta vakaviin oireisiin. Koska endometrioosi on krooninen sairaus, leikkauskaan ei sitä paranna. 

Endometrioosi ja lapset

Sairauksiin liittyy paljon myyttejä ja väärinkäsityksiä. Yksi tavallisimmista on, että raskaus voi parantaa endometrioosin – se ei ole totta, joistakin tulee oireettomia raskauden ajaksi, mutta joidenkin oireet pahenevat heidän odottaessaan lasta. Toinen tavallinen väärinymmärrys on, ettei lapsia voi saada, jos kärsii endometrioosista – kolme neljästä saa lapsia, siitä huolimatta, että se voi ehkä viedä hieman kauemman aikaa ja siihen voi tarvita IVF-hoidon apua.

Uskalla hakea apua!

Mikäli koet olevasi vahvoissa kivuissa kuukautisten aikana eivätkä tavalliset kipulääkkeet auta, on tärkeää, että olet yhteyksissä terveydenhuoltoon. Valitettavasti endometrioosi usein kuitataan ”vaikeina kuukautiskipuina” eikä sitä tutkita tarpeeksi. Tämä johtaa usein siihen, että siitä kärsivä kokee olonsa sivuutetuksi eikä häntä oteta tosissaan, mikä voi johtaa yksinäisyyden tunteeseen.

Puhu perheen tai ystävien kanssa, vaikka asiasta puhuminen tuntuisikin hankalalta. Kivun sanoittaminen ja siitä muille puhuminen helpottaa, vaikka kuuntelija ei olisikaan kokenut samaa itse. Läheiset voivat myös auttaa, kun haet apua asiaan.

[Lähteet]

Jatka lukemista