Valkoinen kuva endometrioosista sinistä taustaa vastaan – Libresse

Mikä on endometrioosi?

Olet mahdollisesti kuullut puhuttavan endometrioosista, mutta mitä se tarkasti ottaen tarkoittaa? Endometrium on toinen nimitys kohdun limakalvolle, joka vuotaa pois kuukausittain kuukautisverenä. Endometrioosi on tila, jossa kohdun sisällä kasvavan kudoksen kaltaista kudosta alkaa kasvaa muualla kehossa. Keho yrittää päästä eroon tästä kudoksesta, mutta koska sillä ei ole paikkaa mihin mennä, se aiheuttaa kovaa kipua.

Naiset ovat kuvanneet tilaa #wombstories-projektissamme ”paholaiseksi, joka repii tiensä ulos lantiostani” ja ”piikkikorkkareita käyttäväksi elefantiksi, joka pomppii kohtuni päällä”.

Tätä väärässä paikassa olevaa kudosta kasvaa usein munasarjoissa, munanjohtimissa, vatsakalvon sisällä ja jopa suolessa tai virtsarakossa [1].

Sen vaikutukset eivät kuitenkaan ole pelkästään fyysisiä. ”Endometrioosi on vaatinut veronsa minulta sekä henkisesti että tunneperäisesti”, eräs nainen kertoi meille. Tämä on erityisen vaikeaa ottaen huomioon nyt käytössä olevat erilaiset sosiaalista etäisyyttä koskevat toimet, ja kun hoitoihin pääseminen on tavallista haastavampaa.

Kuukautiset ja endometrioosi

Kuukautisten aikana keho ohjaa kaiken endometriumkudoksen vuotamaan ulos. Endometrioosista kärsittäessä kohdun ulkopuolisella kudoksella ei ole paikkaa, minne mennä (toisin kuin kuukautiskudoksella, joka tulee ulos emättimestä vuodon mukana). Tämä johtaa äärettömän runsaisiin kuukautisiin, tulehdukseen ja erittäin kovaan vatsa- ja lantiokipuun. Joissain tapauksissa muodostuu arpia tai kystia.

Olin tulla hulluksi. Mietin, miten voi olla koko ajan sairas ja miten kaikki nämä oireet voivat esiintyä yhtä aikaa.

Mikä aiheuttaa endometrioosia?

Endometrioosin mahdollisia syitä ovat perimä ja tietyt ympäristömyrkyt [2]. Jotkin seikat aiheuttavat suuremman riskin, esimerkiksi aiempi lantioinfektio tai tila, jota kutsutaan nimellä taantuvat kuukautiset. Tässä tilassa kuukautisveri alkaa kulkeutua ”takaisinpäin” – emättimestä poistumisen sijaan se virtaakin takaisin munanjohtimien kautta lantio-onteloon. Tämä veri sisältää endometriumsoluja, jotka tarttuvat sitten lantion seinämiin ja muihin elimiin, joissa ne paksuuntuvat ja vuotavat verta jokaisen kuukautiskierron aikana. 

Miten endometrioosia hoidetaan?

Vaikka endometrioosi onkin krooninen sairaus (tarkoittaa sitä, että se on pitkäaikainen), sitä voidaan hallita eri tavoin. Kivun lievitykseen käytetään usein käsikauppalääkkeenä saatavia tulehduskipulääkkeitä, kuten ibuprofeenia. Myös yhdistelmäpilleristä voi olla apua, sillä se lopettaa munasolujen vapautumisen muuttaen näin kuukautiset vähäisemmiksi ja vähemmän kivuliaiksi [3].

Mitä leikkaushoitoihin tulee, tähystysleikkaus voi parantaa oireita ja hedelmällisyyttä [4], kun taas jotkut naiset saattavat lopulta päätyä hysterektomiaan eli kohdunpoistoon [5]

Endometrioosidiagnoosin saaminen

Endometrioosissa voi esiintyä monia erilaisia oireita, ja diagnoosin saaminen voi kestää vuosia – keskimäärin 7,5 (!) vuotta [6]. Kuukautiset saattavat olla kivuliaat, runsaat ja epäsäännölliset. Yhdyntä saattaa olla kivuliasta. Ja hedelmällisyys voi olla yksi ongelmista. Muita oireita voivat olla – muutamia mainitaksemme – kipu virtsatessa tai ulostaessa, äärimmäinen uupumus ja usein toistuvat hiivasienitulehdukset. Monilla naisilla on useita oireita, toisilla ei mitään [7].

Siksi diagnoosi voi olla joillekin suuri helpotus. Kuten eräs nainen totesi: ”Lopultakin sain nimen kivulle. Nimen voimat vieville krampeille, joita esiintyi joka ikinen kuukausi”.

Ainut tapa diagnosoida endometrioosi täysin on tähystysleikkaus, jossa lantion alue tutkitaan kameralla. Ennen tätä suoritetaan kuitenkin ulkoisia tutkimuksia, sisäisiä tutkimuksia, kuvantamisia ja verikokeita – tai näiden yhdistelmiä.

Vaikka lääkärintarkastuksiin onkin vaikea päästä sosiaalisen etäisyyden pitämisen vaatimusten takia, lääkärit voivat silti edelleen auttaa näinä vaikeina aikoina esimerkiksi puhelimen tai videokonsultaatioiden kautta.

Hae ja saa tukea

Vaikka naiset kärsivät endometrioosista kaikkialla, monet eivät saa tarvitsemaansa tukea. Tämä johtuu siitä, että tila jää usein diagnosoimatta, tai kun se diagnosoidaan, sitä pidetään ”todella pahoina kuukautiskipuina”. Siksi naisista tuntuu usein, että heitä ei kuunnella eikä heidän kipuaan oteta vakavasti. Tämä voi puolestaan johtaa eristäytymisen ja yksinolon tunteeseen.

Endometrioosista kärsii kuitenkin 176 miljoonaa naista (joka kymmenes) ympäri maailmaa, joten et todellakaan ole yksin [8].

Pyydä tukea ystäviltä ja perheeltäsi, vaikka aihe tuntuisikin kiusalliselta. Puhuminen helpottaa, ja lähelläsi saattaa jopa olla ihmisiä, joilla on ensikäden kokemuksia endometrioosista. He tietävät, miltä sinusta tuntuu ja voivat auttaa sinua hakemaan tarvitsemaasi tukea lääkäriltäsi.

Jos tunnistat oireet ja epäilet kärsiväsi endometrioosista, varaa aika lääkärillesi tai gynekologille saadaksesi lisää tietoja. Lääkäri kartoittaa, miten kipua voitaisiin hoitaa ja auttaa sinua tulemaan toimeen oireiden kanssa.

On täysin ymmärrettävää, että nykyiset hallitusten ohjeet tarkoittavat mahdollisesti pidempiä vastaanotto- ja leikkausjonoja. Jos lääkärillä käyminen on tällä hetkellä vaikeaa, harkitse sen sijaan puhelin- tai videokonsultaatiota.

Jos kärsit endometrioosista ja haluat jakaa kokemuksiasi – muutkin naiset voivat saada apua tarinastasi – jaa mietteitäsi tunnisteella #wombstories.

[Lähteet]

Kerro meille tarina kohdustasi #wombstories

Kiitos kaikille, jotka ovat jo kertoneet meille inspiroivan tarinansa. Jos haluat olla yksi heistä, kuulemme erittäin mielellämme myös sinun tarinasi.

Tarinoista voimme oppia paljon, mikä auttaa meitä toiminnassamme tabujen rikkomiseksi ja naisten intiimikokemuksiin liittyvän häpeän poistamisessa.

Jatka lukemista