Tyttö sängyn päällä

Olet ehkä jo alkanut tuntea, että kehossasi tapahtuu paljon muutoksia. Tätä kutsutaan murrosiäksi.

Kehosi muuttuu lapsen kehosta aikuisen kehoksi. Yksi suurimmista muutoksista on kuukautisten alkaminen. Jos kuukautisten alkaminen jännittää sinua, muista, ettet ole yksin. Kaikki tytöt käyvät läpi saman vaiheen. Muutaman kuukauden päästä kuukautiset ovat sinulle jo arkipäiväinen juttu. Mutta sitä ennen haluamme auttaa sinua valmistautumaan tulevaan rauhassa vastaamalla joihinkin useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Mitä kuukautiset ovat?

Kuukautiset alkavat, kun keho on riittävän kypsä vauvan saamiseen. Joka kuukausi kohdun limakalvo muuttuu paksummaksi ja munasarjoista irtoaa munasolu. Jos siittiö hedelmöittää munasolun, limakalvokudos pysyy paikoillaan auttaen raskauden etenemistä. Mutta jos munasolu ei hedelmöity, kudos vuotaa pois kehosta emättimen kautta. Näkemäsi veri on siis tätä kudosta, ja tätä joka kuukausi toistuvaa tapahtumaa kutsutaan kuukautisiksi.

Milloin kuukautiset alkavat?

Useimmilla tytöillä alkaa ilmetä kuukautisten alkamisen merkkejä 11–14-vuotiaana, mutta kuukautiset voivat alkaa milloin tahansa 8 ja 16 ikävuoden välillä. Muista, että jokainen meistä on yksilö. Niinpä se, mikä on normaali ikä ystävillesi, ei välttämättä päde sinuun. Kuukautiset jatkuvat noin 50-vuotiaaksi asti, jolloin alkaa vaihdevuosiksi kutsuttu vaihe. Silloin kuukautiskierto lakkaa, eikä lapsia voi enää saada.

Mitkä ovat kuukautisten alkamisen merkit?

Tunnetko muutokset, joista oli puhetta? Onko sinusta tuntunut siltä, että rintasi ovat kasvaneet? Onko sinulle alkanut kasvaa häpykarvoitusta tai oletko huomannut valkovuotoa alushousuissasi? Silloin kuukautisesi alkamiseen ei ole enää pitkä aika. Kuukautisten alettua tutuksi saattaa tulla myös kuukautisia edeltävä oireyhtymä (PMS). PMS aiheuttaa kuukautiskipua (vatsakramppeja), alakuloisuutta, turvotusta, selkäsärkyä, painon nousua ja ihon epäpuhtauksia.

Miten kauan ensimmäiset kuukautiset kestävät?

Vuotopäiviä on keskimäärin neljä tai viisi, mutta kuukautiset voivat kestää kolmesta kahdeksaan päivää. Muista taas, että jokainen on erilainen. Kuukautiset ovat osa kuukautiskiertoa, joka alkaa ensimmäisenä vuotopäivänä ja loppuu seuraavia kuukautisia edeltävänä päivänä. Kierron keskimääräinen kesto on 28 päivää, mutta kierto voi olla lyhyempi tai pidempi.

Mikä on normaali vuotomäärä?

Vuoto voi vaikuttaa runsaalta, mutta määrä ei todennäköisesti ole noin neljää ruokalusikallista enempää. On normaalia, että kuukautisten ensimmäisten päivien aikana vuoto on runsaampaa.

Jatka lukemista

Jatka tutustumista