Nainen käyttämässä kuukautiskalenterisovellusta

Oletko kuullut sanan ovulaatio, mutta et ole varma, mitä se tarkoittaa? Ei huolta – se on vain osa kuukautiskiertoasi.

Hormonaaliset muutokset saavat joka kuukausi aikaan sen, että munasarjoista vapautuu kypsä munasolu. Se kulkeutuu munanjohtimeen. Jos munasolu matkallaan kohtuun tapaa siittiön, se voi hedelmöittyä ja sinä voit tulla raskaaksi. Mutta jos munasolu ei hedelmöity, se kulkeutuu ulos kehosta. Sen mukana kulkeutuu pieni määrä verta sekä kohdun limakalvoa, joka on paksuuntunut ja valmistautunut vastaanottamaan hedelmöittyneen munasolun. Tämä veren ja limakalvon yhdistelmä muodostaa kuukautisvuodon.

Kaaviokuva munasarjoista

Aina ei ole helppoa tietää, koska ovulaatio tapahtuu, mutta joitakin merkkejä siitä on havaittavissa. Ovulaatio-oireisiin kuuluvat äkillinen jatkuva kipu alavatsassa. Tämä tunnetaan nimellä ”mittelschmerz” (”keskikipu” saksaksi). Kyseinen kipu on yleensä lievää, joten jos tuntemasi kipu on voimakasta tai jatkuu pitkään, kyseessä on luultavasti jokin muu kipu. Ota tällöin yhteyttä lääkäriin. Ovulaation aikana voi tuntua myös särkyä selässä tai ruumiinlämpö voi laskea äkillisesti. Mahdollista on myös kananmunan valkuaista muistuttavan liukkaan vuodon esiintyminen tai voit huomata rintojesi tuntuvan aroilta. Saatat myös herkistyä mauille ja hajuille.

Milloin ovulaatio tapahtuu? Ovulaatioaika on jokaiselle yksilöllinen. Ovulaatio voi tapahtua milloin tahansa kierron 11. ja 21. päivän välillä. Tällöin keho on hedelmällisimmillään (tulet todennäköisimmin raskaaksi). Ovulaation jälkeisiin oireisiin, jotka tunnetaan ”luteaalivaiheena”, kuuluu vuodon muuttuminen vähemmän liukkaaksi ja paksummaksi. Jos et ole raskaana, kuukautiset alkavat noin 14 päivää ovulaation jälkeen.

Jatka lukemista

Jatka tutustumista