Research Key Visual

Annetaan kuukautisille paikka popkulttuurissa

Kuvittele tämä: baarikohtaus televisiosarjassa, missä mies sanoo kavereilleen, “On pakko mennä vessaan.” Nainen hänen vieressään sanoo, ”Minun myös. Ja täytyy vaihtaa samalla tamponi.” Ei kovin yleistä, vai mitä?

Kumpikin sekä vessaan meneminen että kuukautiset ovat täysin luonnollisia, normaaleja asioita elämässä, silti vain toinen näistä päätyy todennäköisemmin käsikirjoitukseen tai ruudulle. Näyttää siltä, että valtavirran kulttuurissa kuukautiset ovat liian usein sivuutettuja, piilotettuja tai yksinkertaisesti jätetty huomioimatta.
 
Me koemme, että tähän on aika tulla muutos. #bloodnormal -kampanjamme haluaa tuoda kuukautiset valoon, pois pimeästä. Jotta keskustelua saadaan aikaiseksi, olemme tehneet videon, joka antaa kuukautisille paljon kaivattua valokeilaa – kun aiheesta puhutaan avoimemmin, tulee siitä väistämättä vähemmän tabu. Olemme saaneet mukaamme myös joukon lahjakkaita ihmisiä ympäri maailman, jotka auttavat meitä levittämään tietoa kampanjastamme.

Toteutimme äskettäin maailmanlaajuisen tutkimuksen, joka osoitti, että 37% osallistujista ei ollut koskaan nähnyt viittausta kuukautisiin elokuvissa, TV:ssä tai kaunokirjallisuudessa, kun taas 42% uskoo, että kuukautiset puuttuvat turhaan popkulttuurista.1 Naisnäyttelijät, paljon todennäköisemmin, sahataan puoliksi moottorisahalla (millä todennäköisyydellä tämä tapahtuu?) kuin, että he pyytäisivät ystävältään tamponia tai sidettä, koska unohtivat omansa (joka todennäköisesti tapahtuu jokaiselle naiselle heidän elämänsä aikana.) Luoko valtamedian kulttuuri kielteisiä seurauksia tosielämään, antamalla vääränlaista kuvaa täysin normaalista, naiseuteen kuuluvasta asiasta?

On selvää, että popkulttuurilla on selkeä vaikutus teinien kehityksessä.

YouGov – tutkimuksessa todettiin, että julkkiskulttuuri vaikuttaa negatiivisesti nuorten käsitykseen omasta kehosta (32%) kuin keskimäärin (26%).2 Toinen tutkimus paljasti, että nuorille, jotka katsovat teinielokuvia, muodostuu todennäköisemmin sukupuoleen perustuvia asenteita ja kielteisiä stereotypioita naisten välisestä ystävyydestä.3
 
Kun otetaan huomioon, kuinka paljon popkulttuuri voi vaalia asenteita ja leimaantumista, ei ole yllättävää, että tosielämässä 9 naista 10:stä piilottaa kuukautisensa täysin.4 Tässä on muutamia esimerkkejä, joita he tekevät: 
  • Laittavat saniteettituotteet taskuun tai hihaan
  • Ottavat laukun mukaan vessaan vain siksi, etteivät saniteettituotteet näkyisi
  • Välttävät valkoisten / vaaleiden vaatteiden käyttämistä
  • Peruuttavat suunnitelmansa kavereiden / puolison kanssa
  • Välttävät kaikkea fyysistä liikuntaa
JOS EMME NÄE TARVETTA MUUTTAA KUUKAUTISTEN YMPÄRILLÄ OLEVAA LEIMAA, NIIN YHTEISKUNNAN ONGELMAT TULEVAT OLEMAAN SUUREMPIA.
Ja mikä huolestuttavinta, nuoret ihmiset usein kärsivät tämän ärsyttävän tabun takia. Sama tutkimus osoitti, että 56% teineistä tulisi mieluummin koulukiusatuksi kuin puhuisivat kuukautisista heidän vanhempiensa kanssa (44%). 5 Nouseva koomikko Saffron Herndon, joka on yksi näistä lahjakkaista henkilöistä, jonka olemme saaneet mukaan jakamaan tietoisuutta #bloodnormal -kampanjastamme, on murrosiän kynnyksellä. Hän uskoo, että ”jos emme näe tarvetta muuttaa kuukautisten ympärillä olevaa leimaa, niin yhteiskunnan ongelmat tulevat olemaan suurempia.”
 
Ihmiset kuten Saffron osoittaa, että kuukautisista puhumisen ei tarvitse aina olla vakavaa, kirjaimellista tai kasvatuksellista. Jos meillä on wc-huumoria, niin miksi kuukautisilla ei voisi olla omaansa? Elokuvissa näytetään usein synnytyksen ylä- ja alamäet, joten miksi ei voisi antaa käsikirjoituksissa tilaa myös PMS:lle? Kun kuukautisista tulee yhtä puhuttu aihe kuin parranajosta, suihkussa käymisestä tai syömisestä, alkaa häpeäntunne karista.
 
Mikäli olet Mad Men -fani, saatat muistaa jakson, jossa Sally Draperilla oli ensimmäiset kuukautiset. Lähikuva veren värjäämistä alusvaatteista on harvinainen hetki TV:ssä ja rohkea askel oikeaan suuntaan. Myös Girls -sarjan jaksossa, Jessa luulee olevansa raskaana ja hänellä alkaakin kuukautiset. Popkulttuuri vaatii lisää tällaisia kohtauksia. Positiivinen edustaminen auttaa rikkomaan tabuja sekä yhteistyö ihmisten kanssa, jotka selkeästi haluavat nähdä muutoksen tapahtuvan. Toivomme tasoittavamme tätä polkua paremmaksi tulevien sukupolvien naisille.

Lähteet

1. 2017 Essityn teettämä online-kysely*
2. https://yougov.co.uk/news/2014/07/14/celebrity-culture-threat-todays-youth/
3. http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/107769900808500109 
4. 2017 Essityn teettämä online-kysely*
5. 2017 Essityn teettämä online-kysely*
*Essity teetti online-kyselyn 10 017 miehen ja naisen, iältään 13-50 vuotta, välillä, jotka asuivat Iso-Britanniassa, Ranskassa, Hollannissa, Venäjällä, Ruotsissa, Mexicossa, Argentiinassa, Etelä-Afrikassa, Kiinassa ja Malesiassa. Kyselytutkimus toteutettiin 18. huhtikuuta - 9. toukokuuta 2017 välisenä aikana. Virhemarginaali tutkimukselle on +/- 0.98%. Kyselytutkimuksen toteutti maailmanlaajuinen tutkimusyhtiö Bilendi.