Kuva tytöstä puhelimessa aniliininpunaisella taustalla – Libresse

Mitä kuukautiskalenterit ovat ja kannattaako niitä käyttää?

Oletko koskaan miettinyt, ovatko kuukautisesi jo alkamassa vai onko kyse vain valkovuodosta? Vaikka kuukautiset yleensä tulevatkin kerran kuussa, voi tarkan päivän, vuodon ja kuukautisiin liittyvien oireiden ennakointi olla joskus hankalaa. Silloin kuukautiskalenterista voi olla hyötyä.

Kuukautiskalenterisovellukset tarjoavat tietoa kierrostasi, ja siksi niistä voi olla hyötyä omaan kehoon tutustumisessa. Ne kertovat myös, milloin olet hedelmällisimmilläsi.

Kuukautiskalenteri vai ovulaatiolaskuri?

Olet ehkä kuullut puhuttavan myös ovulaatiolaskureista. Mikä näiden ero on? Ovulaatiolaskurilla voit laskea seuraavien 12 kuukautisten arvioidut alkamispäivät. Kuukautiskalenteri puolestaan antaa kirjata kierron tiedot ja analysoi kiertoja pitkäaikaisesti. Saat terveyshälytyksiä, kun kuukautiset ovat myöhässä tai alkamassa, ja lisäksi täydellisen ovulaatiokalenterin. Toisaalta, koska kaikki kierrot ovat erilaisia ja omalla tavallaan ainutlaatuisia, ei mikään kuukautiskalenteri tai ovulaatiolaskuri ole täysin tarkka tai luotettava, etenkään naisilla, joilla on epäsäännölliset kuukautiset. Olosi on kuitenkin itsevarmempi, kun tunnet oman kiertosi ja opit tunnistamaan, mikä on normaalia juuri sinun kehollesi.

Miten kuukautiskalenterit toimivat?

Kun avaat kuukautiskalenterisovelluksen, sinulta pyydetään ensin joitakin tietoja kierrostasi. Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi edellisten kuukautisten alkamispäivä, kierron keskimääräinen pituus ja kuukautisten normaali kesto. Ei huolta, jos et osaa vastata näihin kysymyksiin! Ilmoittaessasi, ettet osaa vastata, ottaa sovellus käyttöön oletusarvot, jotka perustuvat yleisiin keskiarvoihin. Kun annat sovelluksen käyttää tietojasi, se pystyy ennakoimaan, milloin seuraavat kuukautisesi alkavat, milloin olet hedelmällisimmilläsi ja mitä oireita ja tunteita oletettavasti koet.

Auta sovellusta tuntemaan sinut

Jos haluat auttaa sovellusta hankkimaan lisätietoa hyvinvoinnistasi, voit myös kirjata muistiin päivittäin tunnetilasi, vuodon määrän, kuinka monta tuntia nukut sekä energiatasosi. Näin autat sovellusta muuttumaan ”älykkäämmäksi” ja ymmärtämään sinua paremmin. Tämän takia säännöllinen ja tarkka seuranta auttavat myös saamaan tarkempia tuloksia: mitä enemmän sovelluksella on tietoa kierrostasi ja mitä pidempään se sinuun tutustuu, sitä tarkempia ennusteet ovat.

Kuva tytöstä käyttämässä puhelintaan – Libresse

Kalentereiden tarkkuus

Kannattaa ottaa huomioon, että vaikka kuukautiskalenterisovellukset voivat olla monin tavoin avuksi, ne eivät ole koskaan täysin tarkkoja. Siksi niitä kannattaakin käyttää vain vähäisten päätösten tekoon. Koska ihmiskeho toimii usein ennakoimattomasti ja jokaisen kierto on erilainen, ei kuukautiskalenterisovellus voi koskaan kertoa aukottoman varmasti, minä päivinä ei esimerkiksi tarvitse olla huolissaan raskaaksi tulemisesta. Koska kuukautislaskuri ei pysty ennakoimaan sitä, mikä on ennakoimattomissa, ei kannata huolestua sen mahdollisesti antamista ilmoituksistakaan.

Milloin pitää mennä lääkäriin

Joskus on normaalia, että kuukautiset ovat epäsäännölliset. Näin on yleensä, jos:
 
• sinulla on ollut keskenmeno, sinulle on tehty raskaudenkeskeytys tai olet synnyttänyt
vaihdevuotesi ovat alkamassa
 
Jos huomaat, että normaali kiertosi muuttuu, jos kuukautisten välillä ilmenee esimerkiksi veristä vuotoa tai vähäistä ”tiputteluvuotoa”, kuukautisvuoto on runsasta tai kuukautiset jäävät väliin eikä mikään yllä mainituista tilanteista päde kohdallasi, kannattaa käydä lääkärillä.
 
Kaiken kaikkiaan kuukautiskalenteri on mukavuutta ja mielenrauhaa lisäävä työkalu, jolla saa lisää tietoa kehostaan ja omasta itsestään. Jos siis pohdit, mitä sovelluksella voi tehdä, kokeile sellaista itse!

Lue lisää