Designer Vagina -kilpailun voittajat

Tältä näyttää aito ”Designer Vagina”

Kosmeettinen intiimikirurgia – vulvan häpyhuulia lyhentävä tai muotoileva operaatio, jolla häpyhuulet saadaan pois ”törröttämästä” – on nopeimmin yleistyvä kosmeettisen kirurgian muoto.empty[1]. Jopa yhdeksänvuotiaat tytöt empty[2]kyselevät ”Designer Vaginasta”.

Kenenkään ei tarvitse hävetä vulvaansa. Kuitenkin lähes puolet heistä, joilla sellainen on (noin 44 %), kärsivät vulvahäpeästä. Sen seurauksena miljoonat meistä välttelevät kohdunkaulansyövän seulontoja ja riskeeraavat terveytensä. Siksi päätimme antaa Designer Vaginalle uuden merkityksen. Syyskuussa 2019 järjestimme kilpailun. Pyysimme opiskelijoita suunnittelemaan vaatteita ylistämään kauniita ja ainutlaatuisia vulviamme, sillä ne ovat upeita juuri sellaisina kuin ne ovat.

Raati koostui alan johtavista toimijoista. Viidelle voittajalle myönnettiin stipendi luomuksensa valmistamiseen. Alla esittelemme upeat voittajat.

Elena Coli:

Pohdin omaa minäkuvaani päivittäin. Vaikka en vastusta kosmeettista kirurgiaa, siitä tulee mielestäni ongelmallista, jos siihen ryhdytään miesten miellyttämiseksi.

Muutama sana voittajiltamme

SANNA KARJALAINEN

”Fanny Square -takki koostuu 40 erimallisesta virkatusta vinoneliöstä, jotka juhlistavat vaginojen ja vulvien erilaisuutta. Vinoneliöt edustavat eri ihonvärejä ja myös niitä naisia, jotka ovat syntyneet ilman vulvaa tai vaginaa. Hihat symboloivat häpykarvoja – nekin ovat edelleen tabu. Loin pintaan tekstuurin, joka houkuttelee koskettamaan ja toivottavasti saa myös hymyn huulille. Viimeinen vuoteni yliopistossa on ollut äärimmäisen vulvakeskeinen! Väitöskirjassani tarkastelin sitä, kuinka yksipuolisesti vulvia esitetään taiteessa ja mediassa. Tutkin, miten tämä on vaikuttanut kosmeettisen intiimikirurgian suosion lisääntymiseen ja mielenterveyteen. Tämä kilpailu oli siis kuin suunniteltu minua varten!”

Sanna Karjalaisen designer vagina
Tekijä: Sanna Karjalainen
Sanna Karjalaisen luonnos designer vaginasta
LUCILE MAZEAUD

”Sain inspiraationi käsitteestä ’vagina dentata’ (latinaksi vulva, jolla on hampaat), joka puolestaan on saanut inspiraationsa Medusan päästä. Mytologian mukaan Medusan päässä olevat käärmeet edustavat elämän kiertokulkua – syntymää, kuolemaa, vapautta ja toisinaan jopa häpykarvoja. Halusin muuttaa ’rumana’ pidetyn asian kauniiksi ja yhdistää tämän ajatuksen siihen, että monet naiset eivät koe vulvansa sopivan yhteiskunnan normeihin. Tuo tunne vaikuttaa heidän itseluottamukseensa ja ajaa heidät dramaattisiin toimenpiteisiin. Käytin kasvipohjaisia tekstiilivärejä ja materiaaleja sekä brodeerauksia, jotka edustavat häpykarvoja. Halusin näin kunnioittaa luonnollista kauneutta ja naisten oikeutta omiin valintoihinsa. Toivon myös, että he lakkaisivat häpeämästä vulvaansa.”

Lucile Mazeaudin designer vagina
Tekijä: Lucile Mazeaud
REBECCA DAVIES

”Mielestäni on surullista, että naiset ja nuoret tytöt harkitsevat peruuttamatonta toimenpidettä ja toteuttavat sen. Että he haluavat muuttaa kehonsa intiimin osan toisenlaiseksi vain esteettisistä syistä. Minun oli pakko tarttua tilaisuuteen, sillä haluan muuttaa tuota ajattelutapaa! Ammensin inspiraatiota brittiläisestä Arts and Crafts -liikkeestä. Liikkeen toimijat taistelevat massatuotantoa vastaan ja vaalivat käsintehtyjä, ainutlaatuisia tuotteita kauneusvirheineen kaikkineen. Halusin viestiä, että naisten ei tarvitse olla kuin yhdestä muotista ollakseen kauniita. Painokuosi- ja kangassuunnittelijana innostuin luomaan elegantin vulvakuosin. Vulvat pääsivät osaksi kukkia. Kukkaa ja puutarhaa (lady garden) käytetäänkin usein vulvan vertauskuvina. Suunnitelmani tuntui osuvan nappiin, sillä kukkiakin arvostetaan huolimatta niiden kauneusvirheistä ja yksilöllisistä terälehdistä.”

Rebecca Daviesin designer vagina
Tekijä: Rebecca Davies
Rebecca Daviesin luonnos designer vaginasta
KIAN RICHARDS

”Luomukseni taustalla on huomio siitä, että me naiset pukeudumme intiimien hetkien jälkeen mielellämme suuriin, väljiin vaatteisiin. Mietin, teemmekö niin mukavuuden vuoksi vai piilottaaksemme vartalomme. Hapsuiset vulvat symboloivat leikkausta tai sukupuolielinten silpomista. Tein niistä kaikista erilaiset näyttääkseni vulvien todellisen monimuotoisuuden. Olen itsekin joskus hävennyt vulvaani. Koen, että yhteiskunta on tähän osasyyllinen. Ainutlaatuisia kehojamme pitäisi pikemminkin arvostaa, jotta itsetuntomme vahvistuisi. Tämä kokemus on saanut minut pitämään kehostani enemmän.”

Kian Richardsin designer vagina
Tekijä: Kian Richards
ELENA COLI

”Kuuntelin Nirvanan kappaletta Heart-Shaped Box, ja inspiroiduin säkeestä, jossa lauletaan lihaa syövistä orkideoista. En ole mikään kukkaihminen, mutta tykkään oudoista kasveista! Moottoripyöräteeman valitsin siksi, että pidän motoristien alakulttuurista ja siitä, kuinka homoseksuaalit saivat toteuttaa seksuaalisuuttaan siinä vapaasti. Asiaan kuului muun muassa nahkafetissi. Tutustuin naismoottoripyöräilijöiden kulttuuriin Isossa-Britanniassa ja löysin lontoolaisen VC:n. Vaikka suunnittelemani vaate ei sovikaan moottoripyöräilyyn, halusin vangita siihen liikkeen edustaman vapauden tunteen ja toveruuden. Lopputuloksena syntyi erilainen, hieman maskuliininen liivi, joka muistuttaa muodoltaan orkideaa. Pidin kilpailun konseptista hurjasti. Pohdin omaa minäkuvaani päivittäin. Minulla ei ole sinänsä mitään kosmeettista kirurgiaa vastaan, mutta mielestäni on väärin tehdä sitä vain miesten miellyttämiseksi. Oma mielipide on se, joka ratkaisee!”

Elena Colin designer vagina
Tekijä: Elena Coli
Elena Colin luonnos designer vaginasta

Ei enää vulvahäpeää – vain vulvarakkautta