Miten kerron tyttärelleni kuukautisista?

Jos tyttäresi on lähestymässä murrosikää, häntä todennäköisesti jännittää kuukautisten alkaminen.

Sinä voit vaikuttaa paljon siihen, miten tyttäresi kokee kuukautiset. Mieti siis, miten voitte keskustella asiasta avoimesti ja luottavaisesti. Miten aiheen voi siis ottaa esiin ja välttää kuukautisten alkamista ympäröivän kiusallisuuden?

Tyttäresi kuukautisten alkamisen ei tarvitse olla mikään huolenaihe, vaikka näin usein onkin. Jos nuoren tytön ensimmäiset tiedot kuukautisista ovat pihalla kuultuja juoruja ja vitsejä, voi tulevaa kohtaan kehittyä pelkoa, ahdistusta ja eristyneeksi joutumisen tunnetta. Uskomukset, nolous ja kiusaantuminen saavat usein aikaan sen, ettei kuukautisista keskustella kotona perheen kesken. Lapsi voikin tämän takia stressaantua asiasta, joka oikeasti on täysin luonnollinen. On siis harkittava tarkkaan, miten tyttärelle kerrotaan kuukautisista.

Kuukautiset ovat luonnollinen prosessi, mutta silti elämme yhteiskunnassa, jossa suojat piilotetaan hihaan, veritahrojen kuvat poistetaan sosiaalisesta mediasta, eivätkä naisurheilijat halua puhua kuukautisten vaikutuksesta suorituskykyynsä.

Libressen tutkimuksessa havaittiin, että lähes puolet Ison-Britannian naisista ja tytöistä kokee vaikeaksi kuukautisista puhumisen ystävien ja perheenjäsenten kanssa – äidit ja siskot mukaan lukien. Kuukautiset ovat jonkinlainen tabu, ihan niin kuin niissä olisi jotain hävettävää. Ja tämä jatkuu aikuisuuteen asti. Tämä on siis edelleenkin ei-toivottu aihe, vaikka neljänneksellä hedelmällisessä iässä olevista naisista on parhaillaan kuukautiset, ja keskimäärin naisella on kuukautiset kahdeksasosan elämästään.

”Kuukautiset ovat luonnollinen prosessi, mutta silti elämme yhteiskunnassa, jossa suojat piilotetaan hihaan, veritahrojen kuvat poistetaan sosiaalisesta mediasta [1], eivätkä naisurheilijat halua puhua kuukautisten vaikutuksesta suorituskykyynsä”, kertoo Essityn markkinointijohtaja Nicola Coronado.

Keskustelun avaaminen

Keskustelu kuukautisista tyttären kanssa kannattaa aloittaa yleisluontoisesti, kun tytär on noin 7-vuotias. Vaikka kuukautiset alkavatkin keskimäärin 12-vuotiaana, voivat ne alkaa jopa kahdeksan vuoden iässä, ja joskus murrosikä alkaa vieläkin nuorempana. Vuonna 2010 US Journal of Pediatrics -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa paljastui, että tytöt tulevat murrosikään aina vain aiemmin. Joillekin kehittyy rinnat jo kuusivuotiaana. Kalifornian yliopiston Berkeley School of Public Healthin tutkijoiden suorittaman tutkimuksen mukaan ilman biologista isää kasvaneet tytöt tulevat murrosikään todennäköisemmin nuorempina. Joidenkin tutkimusten mukaan taas isäpuolen läsnäolo perheessä voi myös laukaista kuukautisten aikaisen alkamisen.

Huhut ja keskustelut alkavat koulussa epäilemättä paljon ennen kuin tyttäresi tarvitsee ensimmäisiä kuukautissuojiaan. On siis tärkeää puhua kuukautisista luonnollisena asiana jo varhain, jotta tyttäresi on hyvin valmistautunut niihin.

Kysyimme muutamalta nuorelta naiselta heidän mielipidettään asiasta, ja näin he vastasivat: ”Meille kannattaa puhua kuukautisista ihan samalla tavalla kuin esimerkiksi ihonhoidosta. Haluamme ymmärtää, mitä kehossa tapahtuu ja mitä meidän pitää tehdä”, kertoo Tina, jolle kuukautisista kertoi hänen naispuolinen serkkunsa. ”Haluan tietää tosiasiat, mutta en oikein halua keskustella asiasta”, sanoo puolestaan Karli, perheensä ainoa lapsi. ”Se olisi minusta aika hankalaa. Paras tapa kertoa minulle kaikki kuukautisista olisikin ehkä lähettää kirje tai tekstiviesti.” ”Äiti ei kertonut minulle kuukautisista ennen kuin ne alkoivat ja sotkivat vaatteeni. Se oli tosi tyhmää. Ilman ystäviäni olisin ollut ihan hajalla. Onhan se tosi noloa, mutta kyllä kuukautisista pitää antaa tietoa. Siinä missä matikastakin”, Sam lisää.

Vanhemmat ja tytär

Aiheen ottaminen esiin

Kuukautiset voivat tietenkin olla vanhemmille pelottava aihe. Niistä puhuminen voi tuntua nololta ja kiusalliselta. Tunteesta pääsee kuitenkin yli, etenkin, jos etenee vähitellen. Jutelkaa asiasta aina hetki kerrallaan – älkää yrittäkö pitää yhtä kaikenkattavaa keskustelutilaisuutta. Näin aihe ei tunnu niin valtavalta tai pelottavalta.

Aihe kannattaa ottaa aluksi esiin lyhyesti. Näin tytär tietää, että kuukautisista aiotaan keskustella. Kannattaa odottaa opettavaista hetkeä, jolloin kuukautisista on mahdollista keskustella. Keskustelun pohjustukseksi sopivat hyvin esimerkiksi kuukautissuojamainos, aihetta käsittelevä TV-sarja, kuukautisista keskustelevat kuuluisat urheilijat ja julkkikset tai sosiaalisen median kampanjat.

Kysy ensin tyttäreltäsi, miten paljon hän tietää kuukautisista. Näin et saa vastaukseksi pelkkää turhautunutta silmien pyörittelyä, kun yrität kertoa hänelle asiaa, joka on jo tiedossa. Yritä kertoa omista kuukautiskokemuksistasi, sekä teini-ikäisenä että naisena kokemistasi. Tuot asiaan henkilökohtaisemman näkökulman. Pidä tarina – tai ainakin lopputulos – positiivisena. Näin tyttäresi ei pelkää, että hänelle itselleen tapahtuu jotain samanlaista. Voit myös kertoa jollekin ystävällesi koulussa sattuneesta tapauksesta – tai vaikkapa naisjulkkiksesta, joka on maininnut kuukautiset haastattelussa.

Kun tytär on valmis kysymään asiasta, sinun on oltava valmis vastaamaan rehellisesti, esimerkiksi kysymykseen: ”Paljonko verta sitten vuotaa?” ja: ”Entäs, jos verta vuotaa vaatteiden läpi?” ja: ”Näkyykö minusta päällepäin, että minulla on kuukautiset?” [1] Käytä aina selkeitä termejä, esimerkiksi ”kuukautiset”, ”emätin” ja ”kuukautissuojat” (ei kiertoilmaisuja, kuten ”se aika kuukaudesta”, ”alapää” ja ”suoja”). Näin vältät sekaannukset.

Opetamme tyttärillemme, että kyseessä on ennemminkin hygieniakriisi, sen sijaan, että kyseessä on oivallinen väylä kehosta, seksuaalisuudesta, terveydestä, kypsymisestä ja iästä sekä kehonkuvasta puhumiseen.

Kun puhut avoimesti kuukautisprosessista ja sen hallinnasta, autat tytärtäsi suhtautumaan asiaan luottavaisemmin. Koko aiheen mystisyys katoaa riittävän keskustelun myötä ja kun kuukautissuojien ja tamponien käyttö sekä kuukautisten eri vaiheet ja oireet ovat tuttuja.

Tärkeintä on välttää negatiivista suhtautumista kuukautisiin. Näin tyttäresi ei näe niitä pelottavina eikä inhottavina. Lopetetaan jo pahaenteinen ”kirouksista” ja ”hullun lehmän taudista” puhuminen. Puhu aiheesta positiiviseen sävyyn, ovathan kuukautiset luonnollinen osa jokaisen tytön muuttumista naiseksi.

”Opetamme tyttärillemme, että kyseessä on ennemminkin hygieniakriisi”, kertoo Chris Bobel, joka on kirjoittanut kirjan New Blood: Third-Wave Feminism and the Politics of Menstruation. ”Sen sijaan kyseessä on oivallinen väylä kehosta, seksuaalisuudesta, terveydestä, kypsymisestä ja iästä sekä kehonkuvasta puhumiseen.”

Kumoa uskomukset

Kuukautisista keskusteltaessa on tärkeää kumota niiden ympärillä vellovat uskomukset, joiden takia kuukautiset saattavat tyttärestäsi tuntua hävettäviltä. Hän ehkä ymmärtää, että uskomukset ovat pelkkää hölynpölyä, mutta asiaa ei auta esimerkiksi sellaisten keksittyjen juttujen kuuleminen, että kuukautisvuoto on ”likaista” tai että nainen, jolla on kuukautiset, juoksettaa maidon vain olemalla samassa huoneessa.

Koulussa kaverit ovat saattaneet kertoa, että tamponi voi kokonaan kadota sisälle, että tamponien käyttö voi tappaa tai ettei hiuksia voi pestä eikä nainen voi uida kuukautisten aikana. Useimmiten nämä saavat alkunsa puolitotuuksista ja virheellisestä tiedosta. Vaikka tyttäresi voikin epäillä tietojen paikkansapitävyyttä, hän saattaa ahdistua, jos hän ei tiedä kaikkia tosiasioita. Valitettavasti joissakin kulttuureissa äärimmäisimmätkin uskomukset ovat vielä voimissaan. Itse asiassa 20 prosenttia [2] Intian maaseudulla asuvista tytöistä uskoo, etteivät he saa puhua miespuolisten perheenjäsenten kanssa kuukautisten aikana.

Muita tapoja lähestyä aihetta

Yksinhuoltajaisien ei pitäisi tuntea, etteivät he voi puhua tyttärilleen kuukautisista. Jos tilanne kuitenkin vaikuttaa tyttärestä hankalalta, kannattaa pyytää apua kuukautisiin valmistautumiseen esimerkiksi tädiltä, naispuoliselta serkulta tai muulta sukulaiselta. Valmistaudu myös olemaan tyttäresi tukena premenstruaalivaiheessa. Osta hänelle erilaisia kuukautissuojia ja varmista, että hän tietää tarpeen tullen, missä ne ovat.

Joskus keskustelu kuukautisista ei suju kovin hyvin. Tytärtäsi saattaa ujostuttaa ja nolostuttaa puhua jostakin niinkin henkilökohtaisesta. Hänellä on silti varmasti kysyttävää ja halu keskustella, joten kerro hänelle myöhemmin – tekstaamalla tai kirjeellä – että hän voi aina kysyä sinulta asiasta lisää.

Kirjeessä voit kertoa kaiken haluamasi ilman pelkoa siitä, että hän pyytää sinua lopettamaan. Äläkä unohda, että teini-ikäiset käyttävät usein mieluummin tunteittensa ilmaisuun tekstiviestiä tai WhatsAppia. Ei siis kannata ujostella tämän keskustelun käymistä vaikka kokonaan viestittämällä, jos se sopii tyttärellesi paremmin.

Femojit ovat mainio tapa keskustella kuukautisista. Femoji on emoji, jolla keskustellaan erityisesti naisten asioista. Useimpien 16–25-vuotiaiden mielestä on helpompaa ilmaista itseään emojeilla. Tämä onkin siis nopea ja helppo tapa käsitellä aiheita ja tunteita, jotka ehkä teistä kummastakin ovat kiusallisia.

Libresse on äskettäin ehdottanut kuutta kuukautisfemojia lisättäväksi yleiseen emoji-näppäimistöön. Nämä ovat kuvia, joiden avulla käyttäjä voi kertoa lyhyesti sellaisista asioista kuin ”kuukautiset”, ”krampit” ja ”PMS”. Yritämme tehdä kuukautisista puhumisesta luonnollisempaa ja poistaa siihen liittyviä tabuja. Tästä on vain hyötyä murrosikää lähestyville tytöille.

[Lähde]

[1] http://www.telegraph.co.uk/women/life/instagram-deletes-womans-period-photos-but-her-response-is-amazing/
[2] https://www.globalcitizen.org/en/content/8-crazy-cultural-myths-about-periods/

Lue lisää